Pochodzą z Belgii, są przygotowywane na głębokim, wrzącym oleju, poprzez
co niespecjalnie są zalecane poprzez dietetyków.
Chrupiące z wierzchu, a
delikatne w środku – to nasze ulubione frytki. Aczkolwiek, ich
przygotowanie nie zawsze kończy się tak spektakularnym, gastronomicznym
sukcesem, niekiedy kończy się na klęsce. Aby unikać pokrewnych
kuchennych porażek, stworzono profesjonalne frytkownice. Te urządzenia
najlepiej zadbają o to, ażeby frytki nie uległy spaleniu, trwale będą
kontrolować temperaturę smażenia i nie odpuszczą, aby była ona zbytnio
wysoka.
Frytkownice najnowszej generacji są też utworzone z myślą o
bezpieczeństwo kucharza, zadbano choćby o to, ażeby sitko, w którym
znajdują się posiekane ziemniaki odpowiadało kształtowi dłoni ludzi –
kres z wypadkami podczas smażenia! Równocześnie należy wspomnieć, iż frytkownice
wcale nie są topornym sprzętem, jaki z reguły wiemy z kuchennych
regałów. Przeciwnie, bo urządzenia, które dziś znajdują się w sprzedaży
są równocześnie kompaktowe, wydajne i bardzo oszczędne, czym z pewnością
podbiją serca wielu kucharzy.
Niewielkie wymiary i możność podłączenia
do sieci elektrycznej sprawi, że frytkownice bez kłopotu potrafią być
użyte zarówno w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, jak i
mniejszych kuchniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz