Frytki są niebywale popularnym dodatkiem do potraw, a nawet zamaczane w
ketchupie, są potrawą samą w sobie. Ich rozpowszechnienie jest ogromna
na całym globie, a frytownica to jeden z podstawowych sprzętów
kuchennych.
Zastanawiające jest, jak i gdzie powstało takie proste
danie, jakim są drobne podłużne kawałki ziemniaków smażone w oleju.
Mistrzami typowych dań zrobionych „z niczego” są Włosi. To ludzie ci z
makaronu w sosie pomidorowym i ciasta z serem zrobili dania, którymi
zachwyca się cały glob. Jednakże jeśli chodzi o frytki, te powstały w
małym państwie na zachodzie Europy. Jest teza, że ojczyzną frytek jest
Belgia. I choć nie możemy wiedzieć dokładnej daty pierwotnego smażenia
frytek (ale na pewno nie odbywało to się za pomocą frytownicy, która
powstała dużo później), to pierwszy bar pojawił się w Belgii w 1857
roku. Źródła mówią, że smażone zostały one na schemat małych rybek
wyławianych w mieście Dinant. Zimową porą połów ryb nie był jednak
udany, w wyniku czego zdecydowano się zastąpić je krojonymi ziemniakami.
Regulacja na te smażone kawałki ziemniaków trafił do innych krajów w
wyniku I Wojny Światowej za rzeczą Anglików, którzy pomagali Belgą w
walce. Anglikom frytki zawdzięczają też swoja międzynarodową nazwę
french fries. Dlaczego właśnie french? Gdyż walczący Belgowie
porozumiewali się w języku francuskim. Aktualnie prawie każdy kto ma
frytownicę sam potrafi se zrobić frytki w domu. Aczkolwiek turyści
przebywający w Belgii chętnie zajada się belgijskimi frytkami, jakie
polane pozostałymi sosami często smakują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz