środa, 12 września 2012
Najszybsze frytki
Bliski każdemu bohater lektur dla najmłodszych, Kubuś Puchatek zwykł zazwyczaj rozkoszować się „małym co nieco”. Tak samo jak i wyimaginowany niedźwiadek o bardzo małym rozumku, ale też i totalnie realni ludzie posiadają od czasu do czasu ochotę na malutki gastronomiczny występek.
Do usmażenia frytek w głębokim tłuszczu potrzebna jest zwyczajnie frytownica a dodatkowo trochę dobrej woli. Nie mamy wątpliwości, że zapewne nie jest to danie możliwie najzdrowsze, chociaż tak od czasu do czasu, to absolutnie niegroźny sposób na szybką przekąskę.
Sporządzenie frytek to żadna filozofia, zaś w celu ich usmażenia nie konieczne faktycznie żadne kulinarne zdolności. O ile w naszej kuchni znajdzie się frytownica, niedużo oleju oraz najzwyklejsze kartofle (nawet takie nie pierwszej świeżości) – już możemy napawać się wizją sycącego dania. Zaczynamy od tego, że uruchamiamy sprzęt kuchenny. Nie przepadasz za skomplikowanymi urządzeniami gastronomicznymi? To świetnie się składa, bowiem tradycyjna frytownica nie jest wyposażona zbyt dużo niepotrzebnych przycisków. Urządzenia gastronomicznego takiego wariantu są z reguły utworzone do konkretnego tylko wariantu przygotowywania posiłków. Nie świadczy to jednak, że frytownica może określać tylko i najzwyczajniej frytki! Wręcz przeciwnie, bo frytownica otwiera przed kucharzem (nawet amatorem) wiele ciekawych możliwości.
Taki produkt gastronomiczny to ewentualność na podanie różnorodnego rodzaju zasmażanych warzyw w złocistych panierkach, filetów rybnych, serów, a przede wszystkim: mięs. Frytownica daje nam możliwość wydajnie przygotowywać filety drobiowe zwane nugettsami, za którymi przepada niemal każde dziecko. Elementarny tajemnica owej smakowitej przekąski polega na tym, że kroimy świeże mięso w równe kosteczki, panierujemy w ulubionych przyprawach, a całą pozostałą pracą zajmie się już frytownica. Z myślą o jeszcze większych smakoszy zalecamy spróbowanie innych przepisów: zasmażane warzywa i mięsa można panierować w czym tylko chcemy, mogą to być chociażby migdały, śniadaniowe płatki kukurydziane, oraz chipsy! Tym samym sposobem frytownica jest w stanie stać się cudownym opcją podczas, gdy planujemy uszykować domowe przyjęcie. Parapetówka? Wieczór panieński? Imieniny? Tego typu okazje po prostu nie zdołają odbyć się bez przepysznych przekąsek. Wystarczy, że zaprosisz znajomych, a impreza rozpocznie się już w kuchni – wspólne przygotowanie zasmażanych brokułów, paluszków rybnych i pozostałych smakołyków z grupy „małe co nieco” to wyśmienity koncepcja na rozgrzewkę przed imprezą.
Frytownica może więc być o wiele bardziej użyteczna, niż by się początkowo mogło wydawać. To ten produkt gastronomiczny, który w oparciu o jeden zaledwie sposób przygotowania posiłków proponuje ogrom możliwości zestawiania szczegółów. Masz możliwość w nieskomplikowany sposób podać zwykłe frytki, w ramach przekąski, szybko stworzysz imprezowe przekąski oraz urozmaicisz zwykły posiłek o zasmażane frykasy. Frytownica wygrywa a oprócz tego w kategorii wymiarów. Inne sprzęty gastronomiczne są zwykle dużo większe i zajmują kolosalne powierzchnie w kuchniach, które to zwykle nie są zbyt wielkie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz