środa, 3 października 2012

Ulubiona potrawa XXI wieku


Bez cienia wątpliwości frytki to jedna z ulubionych dań XXI wieku. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki rodem z Belgii są osiągalne na rogu co drugiej ulicy w prawie każdym centrum miasta.

Nieistotne czy traktujemy ją jako osobna przekąska, dodatek do kebaba czy zestaw ze schabowym i surówką. Frytki po prostu stanowią element kultury posiłku jednakowo Amerykanów, gdzie mimo pędzącego czasu w dalszym ciągu święcą tryumfy, jak i Europejczyków, którzy w ogóle tak bardzo od druhów zza oceanu nie odstają.

Frytkownice z gorącym olejem to widok napotykany w niejednym fast foodzie. To otóż to dzięki nim frytki są ciepłe i wytworzone dokładnie tak, jak chcieliby tego odbiorcy. Frytki to tak czy inaczej potrawa ciężkostrawna, bo zawiera wiele tłuszczu. I na nic zdają się jak dotąd przykłady urządzeń nowej generacji. Innowacyjne frytkownice, choć są beztłuszczowe, nie przygotowują frytek w standardowy sposób. Smak jest trochę odmienny od ziemniaków smażonych na tłuszczu, konsumenci nie są chętni zajadać się frytkami przygotowanymi w ten sposób.

W czym tkwi zatem odmienność frytek jako takich? Jednakowoż gotowy towar wyciągany wprost z frytkownic nie jest zdrowy, a w dobie mody na swój organizm to nie do pomyślenia. Wprawdzie frytki zdołają doprowadzić do wzrostu niebezpieczeństwa pojawienia się chorób miażdzycy. Wszak jedzenie frytek może powiększać ewentualność zachorowania na raka wątroby. I na koniec przez nadmierne i nieustanne zjadanie smażonych na głębokim oleju ziemniaków po prostu nabieramy tłuszczu. Nabieramy tłuszczu bardzo mocno i niezwykle przesadnie. A to dla większości płci żeńskiej jest niewybaczalne. Wolałyby usunąć frytkownice niż sukienkę, w jaką już się nie mieszczą.

Fenomen tkwi w prostocie! Sporządzenie frytek jest łatwe jak zerwanie jabłka z drzewa. Wystarczy zaledwie obrać ziemniaki, pokroić je w słupki, włączyć frytkownice, wlać tłuszcz i całość usmażyć. Miłośnicy mają oczywiście swoje sposoby pierwotnego trzyminutowego smażenia w odpowiedniej temperaturze, a później końcowego smażenia, ale dla niewymagających ekstremalnie dobrych wrażeń smakowych wystarczy jedynie łatwe dodanie ziemniaków do frytownicy. Nie jesteśmy w stanie już chyba bardziej ułatwić przebiegu przygotowania dania potrawy. Zarazem frytkownice na rzecz wykorzystania domowego są w miarę niedrogie, kupić możemy je już za kilkadziesiąt złotych. Czego nam jeszcze do szczęścia potrzeba?

Szybkie, niekosztowne i co najważniejsze pyszne. Takie są właśnie frytki. Niezależnie od tego, że nie do końca zdrowe i kaloryczne. Ważne, że prostą frytkownicę musielibyśmy włączyć w dowolnym momencie, a frytki zrobimy w kilka minut. I , bo kto naprawdę nie preferuje frytek, niech jako pierwszy rzuci kamieniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz