wtorek, 7 sierpnia 2012

Skąd się wzięły frytki

Frytki są niebywale popularnym dodatkiem do potraw, a nawet zamaczane w ketchupie, są potrawą samą w sobie. Ich rozpowszechnienie jest ogromna na całym globie, a frytownica to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych. 

Zastanawiające jest, jak i gdzie powstało takie proste danie, jakim są drobne podłużne kawałki ziemniaków smażone w oleju. Mistrzami typowych dań zrobionych „z niczego” są Włosi. To ludzie ci z makaronu w sosie pomidorowym i ciasta z serem zrobili dania, którymi zachwyca się cały glob. Jednakże jeśli chodzi o frytki, te powstały w małym państwie na zachodzie Europy. Jest teza, że ojczyzną frytek jest Belgia. I choć nie możemy wiedzieć dokładnej daty pierwotnego smażenia frytek (ale na pewno nie odbywało to się za pomocą frytownicy, która powstała dużo później), to pierwszy bar pojawił się w Belgii w 1857 roku. Źródła mówią, że smażone zostały one na schemat małych rybek wyławianych w mieście Dinant. Zimową porą połów ryb nie był jednak udany, w wyniku czego zdecydowano się zastąpić je krojonymi ziemniakami. 

Regulacja na te smażone kawałki ziemniaków trafił do innych krajów w wyniku I Wojny Światowej za rzeczą Anglików, którzy pomagali Belgą w walce. Anglikom frytki zawdzięczają też swoja międzynarodową nazwę french fries. Dlaczego właśnie french? Gdyż walczący Belgowie porozumiewali się w języku francuskim. Aktualnie prawie każdy kto ma frytownicę sam potrafi se zrobić frytki w domu. Aczkolwiek turyści przebywający w Belgii chętnie zajada się belgijskimi frytkami, jakie polane pozostałymi sosami często smakują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz