środa, 3 października 2012

Jak zrobisz szybki posiłek


Nowoczesny człowiek coraz mniej chwil przeznacza na sporządzenie domowych dań. Tymczasem mniej czasu przeznaczamy na zjedzenie ich – znacznie łatwiej i szybciej jest uzyskać jakiekolwiek szybkie posiłki „na mieście”, prym w tej dziedzinie wiodą frytki, hamburgery, pizza, czy też kebab.

Przekąski te są nie tylko przyrządzane w kilkanaście minut, ale również ze względu na ogromną ilość tłuszczu – niebywale sycące. Wydaje się to cudowne rozwiązanie, o ile nie wybieramy go zbyt często. Zbyt duża liczba podobnych dań w diecie niekiedy może w końcu spowodować problemy zdrowotne.
Skąd ta nieprzerwana moda prędkich obiadów? Jesteśmy w znacznym stopniu bardziej zabiegani i o wiele mniej czujności poświęcamy na kalkulowanie naszego obiadu. Współcześnie frytownica zaczyna powoli wypierać tradycyjne sprzęty kuchenne, mało kto zawraca sobie głowę gotowaniem wyszukanych obiadów. Nieporównanie mniej fatygi kosztuje obranie zwyczajnych kartofli i wrzucenie ich do rozgrzanego oleju – cała sztuka polega na pilnowaniu, by frytownica nie działała zbyt długo. Z drugiej jednakże strony nie ma co przesadzać, albowiem jadane ostrożnie nie zaszkodzą nikomu. Mała porcja od czasu do czasu, podana z surówkami i różnymi smakowitymi dodatkami to całkiem dobry pomysł na urozmaicenie dania. Nie ma więc żadnych powodów, aby frytownica nie mogła stanąć w domowych kuchniach, urządzenie gastronomiczne tego typu sprawdzi się perfekcyjnie w sytuacjach „kryzysowych”, kiedy nie mamy czasu na sporządzenie klasycznego dania.

Sprzęty gastronomiczne takie jak wspomniana już elektryczna frytownica przydadzą się, podczas, gdy najdzie nas ochota na mały gastronomiczny grzeszek – niewielka porcja prawdziwych frytek w nagrodę za prawidłowo wykonaną robotę Czemu nie! Przecież cały czas na diecie to też nie jest najdogodniejszy pomysł. Niedużo osób wie, że prawidłowo przygotowane frytki w ogóle nie powinny być aż tak niezdrową bombą kaloryczną, jak mogłoby się wydawać. O ile frytownica, w której są przygotowywane, ma regularnie wymieniany tłuszcz, a frytki z niej wyciągnięte od razu trafiają na papierowy ręcznik, dzięki którym pozbędą się zbyt dużej ilości tłuszczu – szkodliwość przekąski znacznie spada. Zwróćmy uwagę, że liczy się też jakość, jaką cechują się stosowane w tym celu urządzenia gastronomiczne – dużym łukiem omijajmy lokal gastronomiczny, w jakim przetwory ociekają starymi zanieczyszczeniami, bądź wyglądają na przestarzałe rupiecie. Wybierzmy więc taki bar, w jakim wykorzystuje się wyłącznie fachowy sprzęt gastronomiczny i zadbane frytownice, a będziemy mieć pewność, że frytki, które otrzymamy będą wolne od nadmiaru tłuszczu i codziennych zanieczyszczeń.

Szybki przysmak „na mieście” nie jest niczym złym, o ile nie wchodzi trwale do kanonu rodzimych kulinarnych upodobań. Frytownica może również ze szczęściem dotrzeć „pod strzechy”, gdzie będzie użytkowana od czasu do czasu. Sprzęty gastronomiczne takiego rodzaju to nie tylko rozwiązania dla gastronomii, stosowane rozważnie, urozmaicą codzienne dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz